Sinekler hakkında bilinmeyenler.

~ Sinekler neden ön ayaklarını birbirlerine sürteler?

   Iki kanatlı böcek takımından eklembacaklıların grubuna giren sineklerin dünya genelinde 177 familya da 120.000 türü bulunur. Türkiye' de ise 63 familya da 1170' den fazla türü vardır. 

   Refleksleri yani ani hareket kabiliyetleri insandan 10 kat hızlı olan sinekleri sıralamaya başladığımız da aklımıza gelen isimler sınırlıdır. 

● Sivrisinek 

● Tatarcık

● Kara sinek

● Büvelek

gibi.

   Herhangi bir yere konup sabit duran sineklere dikkatlice baktığımızda yüzlerinin hizasında birleştirdikleri ön ayaklarını birbirine sürttüklerini rahatlıkla gozlemleyebilirsiniz. Daha da yakından ve dikkatlice baktığımızda ise aslında ayaklarını birbirine değil " proboscis " adı verilen ağzından bir uzantı şeklinde çıkan ve beslenme için kullandıkları hortumlarını sürttüklerini fark edebilirsiniz.

   Proboscis'e yapışmış olan polen tanelerini ayakları sayesinde temizleyen sineklerin bu hareketinin ayaklarından tat almasıyla yakından ilgisi vardır. 

Sinekler normalde kıvrık duran proboscis'i uyarmak için ayaklarının üzerindeki kılları kullanır. Bu kıllar oldukça duyarlıdır. Ayakların sürtünme hareketiyle bu kıllar ile hortumu yani proboscis uyarılar. Bu sayede sinekler besin alımı sırasında enerji tasarrufu yapmış olurlar. Sinekler ayaklarıyla tat alabildikleri için her seferinde kıvrık durumundaki proboscis'i açıp besin olup olmadığını kontrol etmelerine gerek kalmaz bu sayede sadece gerektiği zamanlarda açmış olurlar.

   Ayrıca sineklerde gözlerin temizlenmesinde önemli bir etkisi olan göz kapağı bulunmaz. Gözlerinin temizlenmesine engel olan bu eksikliği gidermek için de ayaklarını gözlerine sürterler.

~ Peki duvarda nasıl yürüyorlar? 

    Duvarda yürümek için ayaklarının yüzeye yapışması, vücut ağırlığının da denge de olması gerekir. Duvar yürüyüşü sinekler için kolay bir iştir çünkü onların ayakları kılları sayesinde yüzeye yapışabilir. Bu kıllar şeker ve yağdan oluşan yapışkan sıvı sayesinde duvara tutunarak yürür. Yapışkan sıvı onları duvarda tutarken ayaklarındaki minik pençeler de duvarda yapışıp kalmalarını önler. Itmek, ayaklarını döndürmek ve kıllarını sıvamak gibi çeşitli hareketler yaparlar.

Insanoğlu sineklerden aldığı ilhamla gelecekte duvarlarda yürüyebilecek robotlar geliştirebilir. Amerika Birleşik Devletlerinde Case Western Reserve Universitesi'nde görev alan uzmanların bu yönde çalışmaları olduğu biliniyor. Uzmanların geliştirdikleri robotta kıllı doku ve yapışkan sıvı bulunuyor.

~ Peki ya sinekler olmasaydı ne olurdu? Ne değişirdi?

   Her canlı gibi dünya üzerindeki ekolojik dengeye katkıları vardır. Peki biz insanları rahatsız etmekten ve ısırmaktan başka bir faliyeti olmayan bu canlıyı tamamen ortadan kaldırsaydık ne olurdu?

Ek bilgi: Bu canlılar her sene 247 milyon kişiye sıtma virüsünü bulaştırırlar. Yaklaşık 1 milyon insanın da ölümüne sebep olurlar. Dang humması, sarı humma, chikungunya ve Batı Nil virüsu gibi hastalıkları yayarak sağlık sorunlarına yol açmaktadır bu küçük yaratıklar.

Eğer olmasaydılar; böcek, örümcek, semender, kertenkele gibi hayvanlar birincil besin kaynaklarını kaybedeceklerdi. Birçok kuş türlerini devam ettirmek için böceklere yöneleceklerdi. Binlerce bitki türü tozlayıcılarını kaybedeceklerdi. Bunlardan en çok bilineni " ceratopogonidae " türünün yani kakao bitkisi gibi tropikal türlerin tozlastırıcısı olmasıdır. Yani ortadan kalkması, çikolatasız bir dünya anlamına gelmektedir. (😀)

Velhasıl Kelam;

Evrende mükemmel bir düzen vardır.  Kuşkusuz evrenin var olduğu günden itibaren sahip olduğu bu düzenin ve dengenin hiçbir şekilde bozulmayışı Allah'ın sonsuz kudretinin delillerinden biridir. Insanda hayret uyandıracak derecede mükemmel bir estetik, bilimsel bir güzellik ve denge vardır. Bir Kur'an ayetinde Rabbimiz şöyle buyurmaktadır :

" Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra da arşa istiva eden Allah'tır. Gündüzü durmaksızın kendisini kovalayan geceyle örten, Güneş'e, Ay'a ve yıldızlara kendi buyruğuyla baş eğdirendir. Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah ne yücedir." ( Araf Suresi, 54 )


Sağlıcakla Kalın....

Yorum Gönder

5 Yorumlar


  1. Güzel bir yazı olmuş denge sağlanmazsa kaos çıkar onları sevmesekte ihtiyacımız var onlara .😉 hadi bakalim bir tane daha ...

    YanıtlaSil
  2. Bu güzel yazından dolayı seni tebrik ediyorum. Müsebibül esbab olan Sâni-i Zül Celâl i görmen ve göstermen yazını daha da anlamlandırmış. Yazılarının devamını temenmi ederim.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten güzel bir yazı,Ellerine sağlık

    YanıtlaSil