Yıldızlar Hakkında Bilinmeyenler

Evren her gün nefes alıp verdiğimiz minicik dünya ile uzayın ve zamanın sonsuz büyüklüğü arasındaki inanılmaz gizemi kavrayabilmek insanoğlunun en eski uğraşlarından biri. Her ne kadar evrenin muazzam zenginliğinin sırrını hiç keşfedemiyeceğimizi bilsekte bu bizi evrenin gizeminin cevabını aramaktan alıkoyamadı. 

Önce din sonra felsefe insanın aklını hep meşgul etti. Bunlardan biri de Yıldızlardır.

1)Yıldızlar gerçekten yanıp söner mi? 

2)Yıldızların üzerine bir kova su dökerek bir yıldızı söndürebilir misiniz?

3)Bütün yıldızlar aynı renkte midir?

4)Yıldızlar beş köşeli mi?

5)Yıldızlar nasıl oluşur? 

1. Yıldızlar gerçekten yanıp söner mi? Hayır. Yıldızlar özellikle ufka yakın olduklarında yanıp sönüyormuş gibi gözükür. Bunun nedeni atmosferdir. Atmosferin farklı yoğunlukta olan katmanları vardır. Yıldızdan gelen ışık bu katmanlardan geçerken kırılır. Bu yüzden de rengi ve yoğunluğu değişir. Yani aslında yanıp sönmediği halde öyleymiş gibi görünür. 

2) Yıldızların üzerine bir kova su dökersek ne olur? Ilk olarak uzayda o kadar büyük su kovası bulmayı başarsak bile bir yıldızı söndüremezssiniz. Hatta tam tersi yıldızın daha da çok parlamasına neden oluruz. Yıldızın yanmasına sebep olan şey çekirdeğindeki yüksek sıcaklık ve basınçtır. Yıldıza suyun içerdiği hidrojen ve oksijeni eklersek yıldızı daha da büyütmüş ve çekirdek basıncını daha da arttırmış oluruz.

3) Bütün yıldızlar aynı renkte mi? Yeryüzünden bakarken hepsi aynı renkte gözüksede yıldızların renkleri farklıdır. Isıtılan herhangi bir nesne ısınmaya devam ettikçe renk değiştirir. Yıldızların rengi aslında ne kadar sıcak olduğuna bağlıdır. En sıcak olanlar mavidir. Beyaz, sarı, turuncu renkli yıldızlar daha az sızaktır. En soğuk olanlarsa kırmızı veya kahverengidir.

4) Yıldızlar beş köşeli mi? Hayır. Onlarda gezegenler gibi yuvarlaktir. Peki neden mi beş köşeli gözükür. Uzaktaki yıldızlar sadece insanlara değil gelişmiş teleskoplarada beş köşeliymiş gibi gözükür. Bunun sebebi ışığın doğasıdır. Işık hem parçacık gibi düz bir çizgide hem de bir dalga olarak ilerleyebilen eşsiz bir şeydir. Işık ilerlerken harhangi bir şeyle karşılaştığında dalga boyu bundan etkilenir ve nesnenin etrafında bükülüp 3 farklı desenler yaratır. Gözlerinizi kıstığınızda harhangi bir ışık kaynağının köşelerinin sivri görülmesinin nedeni de budur. Peki neden 5 tane? Gözlerimizde birleşme çizgileri denen şeyler vardır. Bu çizgiler göz merceğimizdeki liflerin birleştigi yerde bulunur. Işık göz merceğinin içinde ilerlerken bu birleşme çizgilerinin içinden geçer ve size beş kollu bir küre gibi görünür. 

Not: Herkesin gözleri eşsiz olduğu için yıldızların görüntüsü herkes için farklıdır.

5) Yıldızlar nasıl oluşur?  Günümüzde kabul edilen modele göre yıldızlar gökada içerisindeki devasa gaz ve toz bulutlarının kütle çekim etkisi ile kendi içerlerine çökmeleri sonucunda birkaç milyon yıl içerisinde oluşmaktadırlar.

Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Yıldızlarla ilgili merak ettiğim bazı soruların yanıtlarını aldım tebrikleer ve teşekkürleer!

    YanıtlaSil
  2. Harika olmuş. Eline sağlık. Bu mükemmel düzeni anlamaya çalışmadaki merakımızı biraz giderdiğin için teşekkürler. Devamını bekliyorum=))

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlik cok iyi olmuş

    YanıtlaSil
  4. Yıldızlar hakkında merak ettiğim herşeyi öğrendim
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil