Gazlı İçecekleri Neden Soğuk İçmeliyiz?

Gazlı içecekleri neden soğuk içmeliyiz?
Hmm... güzel bir soru gerçekten değil mi?
Peki bunun nedeni ne?
Gelin buna yakından bakalım

Aslına bakılırsa soru cevabı içerisinde barındırıyor zaten. Yani Gazlı içecekler. Onlar içerisinde basınç yardımı ile çözdürülmüş karbondioksit gazı (CO2) barındırırlar.

Fakat burada farklı bir konuya da değinmek gerek yani çözünürlük konusuna. Çözünürlüğü etkileyen iki faktör vardır. Sıcaklık ve basınç. Gazların çözünürlüğü sıcaklık ile ters orantılıdır ve basınç ile doğru orantılıdır. Yani sıcaklık arttıkça çözünürlük azalır ve basınç arttıkça çözünürlük artar.


Yani basit bir şekilde ifade edersek
Siz buzdolabından bir gazlı içecek alıp onu dışarıda açık unutursanız ve içmeye kalkarsanız,
içeceğiniz ısındığı için içerisindeki karbondioksit gazı ( CO2 ) çözünürlüğü azaldığı için kapağı açtığınızda pufff..Yani anlayacağınız üzere gazlı içeceğinizi “soğuk içiniz” denmesinin sebebi içerisindeki karbondioksit gazının şişe açıldığında uçmamasını sağlamak.

Peki uçarsa ne olur?Uçarsa pek bir şey olmaz yani hala içilebilir.  Ama maalesef içeceğiniz şekerli bir suya dönüşür. Şekerli su için kim para ödemek ister ki değil mi?


Gazlı içeceklerin soğuk içilmesindeki diğer bir neden ise şeker oranıdır. Bu tür içeceklerde genelde oldukça yüksek miktarda şeker kullanılır.

Soğuk, tat almayı azaltan bir faktördür. Gazlı içecekler soğuk içildiğinde yüksek miktardaki şekerin tadı az algılanır ve herhangi bir rahatsızlık vermez. Gazlı içecekler ılık içildiğinde ise algılanan şeker tadı oldukça rahatsız edicidir. Bu nedenle de üretici firmalar gazlı içeceklerin soğuk içilmesini tavsiye etmekte




Yorum Gönder

0 Yorumlar